Lai arī saldumu atkarība nav atzīta par oficiālu diagnozi, tā var būt īpaši bīstama, jo saldumi atšķirībā no citām atkarību veicinošām vielām ir daudz vienkāršāk pieejami.
Kāpēc mums vispār tā kārojas kaut ko saldu?
nepilnvērtīgs uzturs
paaugstināts stresa līmenis ikdienā.
palielināta fiziskā vai garīgā slodze,
slikta miega kvalitāte vai miega trūkums,
Viens no tipiskākajiem iemesliem – ikdienā pietrūkst kārtīgas, sabalansētas maltītes ar pietiekošu daudzumu šķiedrvielām. Tā iemesla dēļ organismam pietrūkst enerģija un roka stiepjas pēc saldumiem.
Nereti cilvēki ķeras pie pārmērīgas saldumu ēšanas izjūtot paaugstinātu stresu, skumjas, vientulību, vai garlaicību. Uz pavisam īsu brīdi našķošanās sniedz atvieglojumu, jo cukuru saturoši produkti ražo serotonīnu jeb laimes hormonu un dopamīnu, kas cilvēkam liek justies apmierinātam un motivētam. Diemžēl prieks ir īss, jo jau pēc brīža cilvēks sāk izjust enerģijas kritumu, vainas apziņu, garastāvokļa pasliktināšanos un koncentrēšanās spēju mazināšanos.
Regulāri stresa situācijas risinot ar saldumu palīdzību, izveidosies paradums un, lai sasniegtu tik pat patīkamu sajūtu kā iepriekš, cukura daudzumu būs jāpalielina.
Tā vietā dopamīna līmeni varam celt ar jebkuru darbību, kas rada prieku un atbrīvo. Tās var būt fiziskas aktivitātes, piemēram, pastaigas, dejošana, mūzikas klausīšanās, masāža, gleznošana utt.
Pasaules Veselības organizācijas dienā ieteicamais cukura daudzums ir līdz 10 % no kopējās dienā uzņemtās enerģijas. Veselības veicināšanai cukura daudzumu ir ieteicams samazināt līdz 5 %. Pārvēršot gramos, tie ir 50 grami cukura (10 %) vai 25 grami cukura (5 %). vienā tējkarotē ir 5 grami cukura, tātad 5 tējkarotes. Tik maz!
Jāņem vērā, ka bērniem šim patēriņam ir jābūt mazākam, savukārt fiziski aktīviem cilvēkiem tas var būt arī mazliet lielāks. Turklāt dienas limitam ir jāpieskaita ne tikai tas cukurs, kas tiek pievienots, bet arī tas, kas tiek uzņemts ar jau gataviem produktiem, piemēram, maizi, jogurtiem, sulām, mērcēm utt.
Ko darīt, lai cīnītos ar saldumu atkarību?
1. Uzņemt šķiedrvielas! Ļoti svarīgi parūpēties, lai katru dienu tiek uzņemti pilngraudu produkti un dārzeņi - šķiedrvielām bagāti produkti!. Šķiedrvielas palīdz uzlabot gremošanas sistēmas darbību, regulēt apetīti un kopējo pašsajūtu, samazināt holesterīna un glikozes līmeni asinīs. Jo vairāk lietojam šķiedrvielas, jo mazāka ir kāre pēc cukura un citu veidu saldumiem.
Uztura speciālisti rekomendē ēdienreizēs ievērot šķīvja principu – puse šķīvja (50%) jāparedz dārzeņiem vai augļiem, ceturtā daļa (25%) – graudaugus saturošiem produktiem vai kartupeļiem un atlikusī ceturtdaļa (25%) – olbaltumvielām (zivij, gaļai, pākšaugiem).
2. Lasi etiķetes! Jo cukura mazāk, jo labāk, it īpaši ikdienas produktiem. Bieži mēs pat nenojaušam, cik daudz cukura var slēpties it kā vienkāršos produktos, piemēram, maizē. Veselības veicināšanai cukura daudzumu ir ieteicams samazināt līdz 25 gramiem, tāpēc pievērs uzmanību cik daudz cukura jau sanāk lietot ar ikdienas pārtikas produktiem.
3. Izvēlies labos saldumus! Žāvēti augļi – rozīnes, aprikozes, dateles, plūmes. Svaigi augļi un svaigi spiestas sulas. Aizvieto cukuru ar medu. Gatavojot ēdienu, izmēģini dabiskās alternatīvas, kā piemēram stēviju. Izvēlies tumšo šokolādi un nesaldinātu kakao. Organisms lēnām atradināsies no saldumiem, līdz ierastie našķi šķitīs nebaudāmi saldi.
4. Turi tuvumā veselīgas uzkodas tiem brīžiem, kad emocijas, nogurums vai garlaicība prasa kādu kārumu. Sagriezti dārzeņi, sausmaizītes, humuss, ķiršu tomātiņi. Sagriezti augļi. Rieksti un žāvēti augļi. Tumšā šokolāde. Kā arī vienmēr turi tuvumā ūdeni - bieži atbilde ir tajā, ka mums patiesībā pietrūkst ūdens.
Arī ar veselīgajām uzkodām jāievēro piesardzība - svarīgākais ir nodrošināt sevi ar pilnvērtīgām maltītēm, nevis visu dienu pārtikt no uzkodām!
5. Kvalitatīvs miegs! Ēšanas paradumi un ēdiena izvēle ne vienmēr ir apzināta un kontrolēta, jo to ietekmē arī hormoni. Hormoni ir atbildīgi par signālu nodošanu smadzenēm, kad ir pienācis laiks ēst un kad ēšana jāpārtrauc. Ja šie signāli darbojas pareizi, cilvēks uzņem tik, cik konkrētajā brīdī nepieciešams, bet, kad tie nedarbojas – var uzņemt pārlieku daudz pārtikas, ir lielāks aptaukošanās risks, kā arī ir grūtības svaru zaudēt. Ja neesam izgulējušies, ķermenis izjūt stresu – paaugstinās kortizola līmenis asinīs un rodas lielāka vēlme un vajadzība pēc ātrās enerģijas. Kā arī - neizgulēšanās samazina letīna (sāta hormona) daudzumu gandrīz par piekto daļu un palielina grelīna (izsalkuma hormona) daudzumu gandrīz par trešdaļu. Tā kā grelīns stimulē apetīti, miega trūkums liks justies izsalkušākiem ar pastiprinātu vēlmi pēc sāļiem, trekniem, neveselīgiem ēdieniem, kā arī saldumiem, savukārt leptīns neziņos par sāta sajūtu.
5. Piepildi savu ikdienu ar aktivitātēm un nodarbēm, kas sniedz prieku un labsajūtu! Piemēram, tik vienkārša aktivitāte kā pastaiga var palīdzēt ne tikai fiziski, bet arī emocionāli - izvēdināties, ieelpot svaigu gaisu, nomierināties. Jo mierīgāki, priecīgāki un labi izgulējušies esam, jo lielāka mums ir motivācija rūpēties par sevi un veikt veselīgākas izvēles.
6. Izvēlies produktus, kas satur glikomannānu, gimnēmu, hromu un kanēli! Glikomannāns ir vērtīgs šķiedrvielu avots, kas palīdz veicināt sāta sajūtu, uzlabot zarnu veselību, normalizēt cukura un lipīdu līmeni asinīs, kā arī palīdzēt normalizēt par sāta sajūtu un apetīti atbildīgo hormonu līmeņus.
Gimnēma - Austrālijas, Japānas, Vjetnamas un Indijas iedzīvotāji šo augu kopš seniem laikiem lieto dažādiem nolūkiem tautas medicīnā. Ājurvēdas medicīnā jau no seniem laikiem gimnēna ir pazīstama kā “salduma iznīcinātājs” – pēc tās lietošanas salds vairs nešķiet salds. Augā esošie glikozīdi - gimnēmskābes spējot bloķēt cukura receptorus. Gimnēma labvēlīgi iedarbojas uz aizkuņģa dziedzera šūnām, kas ražo insulīnu, tādēļ tā var būt piemērota diabēta profilaksei. Gimnēmas regulāra lietošana var palīdzēt samazināt vēlmi pēc saldumiem un mazināt apetīti, tādēļ to bieži iesaka arī svara korekcijai.
Hroms ir būtisks mikroelements, kas var palīdzēt mazināt kāri pēc saldumiem. Hroms piedalās insulīna darbības regulēšanā organismā. Insulīns palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs, un hroma klātbūtne var veicināt labāku insulīna efektivitāti. Hroms palīdz samazināt vēlmi pēc saldumiem, jo tas palīdz regulēt glikozes līmeni asinīs. Tas var palīdzēt mazināt kāri pēc cukura un novērst pārmērīgu saldumu patēriņu.
Kanēlis palīdz uzturēt normālu glikozes līmeni asinīs, to plaši izmanto kulinārijā kā garšvielu, bet garšas dažādībai to var pievienot arī pie kafijas.
Ja uzņemam pārmērīgi daudz cukura, tas vairs netiek izmantots enerģijas radīšanai, bet gan nonāk tauku rezervē un aknās, palielinot aptaukošanos, sirds un asinsvadu slimību risku, koncentrēšanās grūtības un garastāvokļa svārstības, kā arī pasliktina ādas kvalitāti.
Sāc rūpēties par sevi jau tagad ❤️
Comments